O voce puternică din BNR lansează un atac extrem de dur la adresa liderilor Opoziției. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, dă de pământ cu moțiunea PSD, despre care spune că este ca și cum ne-am juca „cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină”.
În opinia sa, Popa crede că, blocând dreptul Guvernului de a da ordonanţe de urgenţă, prin moţiune de cenzură, decidenţii politici elimină orice posibilitate de ajustare a creşterii punctului de pensie cu mai puţin de 40%, punând economia românească pe o traiectorie foarte periculoasă.
„Avem o criză de sănătate publică, o criză economică şi riscăm să aprindem una nouă: o criză a datoriei publice. Punând ultimele ştiri în context este ca şi cum ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină. Prin context mă refer la moţiunea de cenzură care ar reduce semnificativ capacitatea Guvernului de a evita o creştere masivă a cheltuielilor publice. Astfel, odată trecută, moţiunea de cenzură ar lua dreptul Guvernului de a da Ordonanţe de Urgenţă (OuG), iar fără ele, la 1 septembrie, costurile cu pensiile cresc cu 40%, ceea ce se traduce într-un impact bugetar de 6 miliarde de euro doar în 2021! Odată acordate, aceste drepturi de pensie nu mai pot fi luate înapoi”, scrie Cristian Popa pe blogul BNR.
Cristian Popa avertizează că, fără modificarea legislaţiei actuale, la câteva zile după 1 septembrie, România va fi retrogradată de agenţiile de rating la categoria junk/nerecomandat pentru investiţii, iar costurile de finanţare ale ţării ar creşte semnificativ! „Nu este o predicţie, este o certitudine, este o observaţie de bun simţ economic. Costul de finanţare al României ar creşte semnificativ, iar finanţarea s-ar obţine din ce în ce mai dificil, pentru că am deveni un debitor riscant, cu riscuri în creştere în ceea ce priveşte capacitatea de rambursare (…) România ar deveni o ţară riscantă, o ţară sub-investment grade, deci nerecomandată investiţiilor”, mai arată șeful din BNR.
În context, Cristian Popa arată că, înainte de pandemie, datoria publică a României era de aproximativ 35% din PIB, dar, odată cu creşterea cheltuielilor sanitare şi a celor de sprijin pentru protejarea locurilor de muncă şi odată cu scăderea economiei şi a veniturilor bugetare, deficitul a explodat. Ultima rectificare arată 8,6% deficit anul acesta.
În final, Popa precizează că, prin moţiune de cenzură, decidenţii politici elimină orice posibilitate de creştere a punctului de pensie cu mai puţin de 40% fapt care va genera dezechilibre majore.
„Blocând dreptul Guvernului de a da OUG-uri, prin moţiune de cenzură, decidenţii politici elimină orice posibilitate de ajustare a creşterii punctului de pensie la mai puţin de 40%, punând economia românească pe o traiectorie foarte periculoasă, costisitoare şi plină de riscuri, generând dezechilibre majore, greu, dureros şi obligatoriu de corectat în anii ce vin şi aducând riscuri asupra stabilităţii financiare”, încheie Cristian Popa.